İçeriğe geç

Hâkim Istediği Kararı Verebilir Mi

Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Mahkemede hâkim neye göre karar verir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

Savcının istediği cezayı hâkim verir mi?

Mahkeme savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hâkim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat talep ederken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.

Hâkimin verdiği kararı savcı bozabilir mi?

Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü, savcılık soruşturması sırasında mevcutsa, savcı tarafından duruşma sırasında açıklanır.

Hâkim istediği kararı verebilir mi?

Hakim tarafsızlığına şüphe düşürebilecek sebepler ileri sürerek bunu yapmaktan kaçınırsa, Kurum çekincenin uygun olup olmadığına karar verir. Çekincenin uygun görülmesi halinde, davaya bakmak üzere başka bir hakim veya mahkeme görevlendirilir. CMK m. 100 Gecikmenin sakıncalı olduğu hallerde yapılan iş hakkında.

Hakimin verdiği karar bozulur mu?

Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.

Hâkim yanlış karar verir mi?

Hakim hukuka aykırı bir karar vermiş veya tedbir almışsa, hukuk yollarına başvurularak hukuka uygunluk sağlanır. Bu nedenle, zarar gören tarafa sorumluluk davası açma fırsatı verilmesine gerek yoktur.

Hâkim karar verirken ilk neye bakar?

“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırasıyla belirler.

Hâkim karar verirken nelerden yararlanır?

Hâkim, kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır. Madde 2 – Herkes, haklarını kullanırken ve ödevlerini yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.

Hâkim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.

Hâkim mi daha üst savcı mı?

Hakim: * Ceza ve hukuk mahkemelerinde davalara bakar. * Delilleri değerlendirir, tanıkları dinler ve kanuna uygun olarak karar verir. * Davalarda son sözü söyler ve cezaları belirler. Hakimler genellikle savcılardan rütbe olarak üstündür.

Sanık hakimle görüşebilir mi?

Paylaş: CMK 149/3’e göre, “Avukatın şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade verme veya sorgu sırasında yanında bulunma ve hukuki yardımda bulunma hakkı, soruşturma ve kovuşturma evresinin hiçbir aşamasında engellenemez veya kısıtlanamaz.”

Hakimin kararını kim bozar?

Yargıtay Başsavcısı bu sebepleri aynen kaydeder ve kararın veya hükmün iptalini isteyen yazısını Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne gönderir. Yargıtay Ceza Dairesi, sunulan sebepleri uygun görürse, adaletin sağlanması amacıyla kararı veya hükmü iptal eder.

Yanlış karar veren hakim nereye şikayet edilir?

Başsavcılık, kolluk kuvvetleri, valilik, kaymakamlık veya mahkeme.

Savcı yeterli delil bulamazsa ne olur?

Savcı bu soruşturmanın sonunda yeterli delil bulabilirse yeni bir iddianame hazırlayıp mahkemeye sunacaktır. Yeterli delil bulamazsa kovuşturmaya gerek olmadığına karar verecektir.

Hâkim yanlış karar verirse ne olur?

Devlet, hâkimin yanlış kararı için tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır. Devlet, vatandaşlara verdikleri yanlış karar için tazminat öderse, hâkimler bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır.

Mahkemede verilen ifade değiştirilir mi?

Mahkemede ifadenizi değiştirmek suç mudur? Kişi mahkemede ifadesini değiştirebilir. Normal şartlarda bu bir suç teşkil etmez.

Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?

İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).

Hâkim kararından sonra ne olur?

Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara iletilir. Taraflar, varsa itirazlarını, taraflara iletildikten sonraki iki hafta içinde temyiz başvurusunda bulunarak sunarlar. Bu, temyiz aşamasını başlatır. Ancak, temyiz başvurusu yapılmazsa boşanma kararı kesindir.

Kaynak: niza.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir