Mustafa Kemal Mahallesi Mektebi nerede?
Birkaç gün sonra Mahalle Mektebi’nden ayrıldım. “Şemsi Efendi’nin mektebine kaydoldum.” Mustafa Kemal’in ilköğrenimine başladığı bu mahalle mektebi, Koca Kasım Paşa semtindeki “Fatma Molla Kız Mektebi” idi.
Atatürk’ün gittiği mahalle mektebi nerede?
Küçük Mustafa, annesinin isteği üzerine 1887 yılının Haziran ayında başladığı ilköğrenimine bir süre Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Ancak kısa bir süre sonra babasının isteği üzerine modern yöntemlerle eğitim veren Selanik’teki Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilköğrenimini orada tamamladı.
Atatürk’ün mahalle mektebine gitmesini kim istemiştir?
Sonunda Ali Rıza Efendi bir çıkış yolu buldu: Küçük Mustafa, annesinin isteği doğrultusunda bir süre ilköğrenimini Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde sürdürdü. Ancak babasının isteği üzerine kısa süre sonra modern bir eğitim veren Selanik’teki Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilköğrenimini orada tamamladı.
Atatürk neden mahalle mektebini bıraktı?
Küçük Mustafa öğrenim çağına gelince Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde okumaya başladı, daha sonra babasının isteği üzerine Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti. Ancak Mustafa Kemal babasını çok küçük yaşta (1888) kaybettiği için okulu bırakmak zorunda kaldı.
Mahalle mektepleri ne zaman açıldı?
Şemsi Efendi Mektebi (Mekteb-i Şemsi İptidai), 1872 yılında Muallim Şemsi Efendi tarafından Selanik’te kurulan özel bir okuldur. Selanik’teki ilk özel Türk okuludur; ayrıca, mevcut bilgilere göre, Osmanlı İmparatorluğu’nda bir Türk tarafından kurulan ikinci özel okuldur (ilki 1865 yılında İstanbul’da açılan bir okuldu).
Atatürk babası ölünce okulu bırakıp nereye yerleşti?
Birkaç gün sonra Ali Rıza Efendi oğlunu oradan alıp, “usul-i cedide” adı verilen yeni öğretim yöntemlerinin uygulandığı Şemsi Efendi Mektebi’ne yazdırdı. Ancak babasının ölümünden sonra (1887-88) Mustafa okulu bırakıp Lapka çiftliğinde yönetici olarak çalışan amcası Hüseyin, annesi ve kız kardeşi Makbule ile yaşamaya gitti.
Askerlik sevdası yüzünden ayrıldığı okul hangisi?
Selanik Askeri Ortaokulu – Atatürk Ansiklopedisi.
Selanik Askeri Rüştiyesi nerede?
Selanik Askeri Ortaokulu, Mithat Paşa Caddesi’nde yeni ve çok güzel bir binada bulunan temiz ve disiplinli bir okuldu. Çoğunlukla subaylardan oluşan ve uzmanlık temelinde dersler veren öğretim ve idari personeli vardı.
Atatürk’ün en sevdiği şairin adı nedir?
Atatürk’ün en sevdiği şair; Tevfik Fikret, Muhteşem Anılar – YouTube’da anılıyor.
Atatürk annesine haber vermeden hangi sınava girdi?
Ancak annesi tek oğlunun asker olmasını ve aile evinden ayrılmasını istemiyordu. Mustafa annesine haber vermeden Selanik Askeri Ortaokulu’nun sınavlarına girdi. Sınavı geçti (1893).
Langaza nereye bağlıdır?
Langaza (Yunanca: Λαγκαδάς Lagkadas), Yunanistan’ın Selanik şehrinde bir yerleşim yeridir. Nüfus 16’dır.
Zübeyde Hanım Arnavut mu?
Amerika Birleşik Devletleri, Wisconsin Üniversitesi – Madison: Houghton Mifflin. S. 73. Annesi Subeida, Arnavutluk’un güneyinde küçük bir kiracı çiftçinin kızıydı. Toplayabildiğim güvenilir kanıtlara göre, bu sarışın, mavi gözlü, güçlü kadın, annesi de Makedonyalı olan bir Arnavut’tu. Amerika Birleşik Devletleri, Wisconsin Üniversitesi – Madison: Houghton Mifflin. S. 73. Annesi Subeida, Arnavutluk’un güneyinde küçük bir kiracı çiftçinin kızıydı. Toplayabildiğim güvenilir kanıtlara göre, bu sarışın, mavi gözlü, güçlü kadın, annesi de Makedonyalı olan bir Arnavut’tu.
Atatürk mahalle mektebini bitirdi mi?
Hafız Mehmed Efendi Mahalle Mektebi: Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım’ın isteği üzerine Haziran 1887’de mahalle mektebinde öğrenime başlamış, ancak kısa bir süre sonra bu okuldan ayrılmıştır.
Atatürk ateist miydi?
“…Genel olarak kabul görmüş olan agnostik olduğu inancını kesin bir şekilde reddeder, ancak dininin yalnızca evrenin mucidi ve yöneticisi olan tek bir Tanrı’ya inanmak olduğunu söyler. Ayrıca insanlığın böyle bir Tanrı’ya inanması gerektiğine inanır.”
Atatürk Fransızcayı neden öğrendi?
Bu sayede zayıf bulduğu Fransızcasını ilerletmiş ve 1898 yılında Manastır Askeri Hazırlık Okulu’ndan 45 gibi en yüksek notla mezun olmuştur. Manastır İdadisi’nde kendisinden bir sınıf üstte olmasına rağmen iyi anlaştığı Ali Fethi’den Fransızcasını ilerletme konusunda yardım aldığını öğreniyoruz.
Şemsi Efendi Mektebi hala var mı?
📌 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim gördüğü “Şemsi Efendi İlkokulu”, halen Selanik 4. Bölge İlköğretim Müdürlüğü’ne bağlı 51. ilkokul ve 30. anaokuludur.
Atatürk’ün Ortaokulu hangi okulda okumuştur?
İlköğrenimini Selanik Şemsi Efendi İlkokulu’nda tamamladı. Eğitimine Selanik Askeri Rüştiyesi’nde ve ardından Manastır Askeri Lisesi’nde devam etti.
Atatürk Selanik Ortaokulundan sonra hangi liseyi bitirdi?
Eğitimini Selanik Askeri Rüştiyesi’nde (ortaokul) ve Manastır Askeri Hazırlık Okulu’nda (lise) sürdürdü. 1899’da İstanbul Askeri Akademisi’ne girdi ve 1902’de piyade teğmeni rütbesiyle Harp Akademisi’nden, 1905’te kurmay yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisi’nden mezun oldu.
Şemsi Efendi Mektebi’nde kimler okuyabilir?
Şemsi Efendi, Abdülhamid Han’ın Selanik’teki sürgün hayatı sırasında evinde kalmak zorunda kalan Yahudi iş adamı Alatini Efendi’nin maddi desteğiyle, Kabala inancına sahip ailelerin çocuklarına dini eğitim vermek amacıyla açılan bir okuldur.