İçeriğe geç

Atıf Kime Yapılır

Sahibine atıf yapmak ne demek?

Eserin yazarının adı yazılı metinde geçiyorsa ve herhangi bir sayfada atıf yapılmıyorsa, yazar adının yanına eserin tarihi yazılır ve atıf yapılır.

Atıf yaparken nelere dikkat edilmeli?

Doğrudan alıntı, alıntılanan cümlelerin kaynaktan tam olarak alıntılanması anlamına gelir. Doğrudan alıntılarda, alıntılanan kısımlar orijinal kaynaktakiyle aynı yazım, ortografi ve noktalama işaretlerine sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta bir yazım hatası olsa bile, değişmeden kalmalıdır.

Makaleye nasıl atıfta bulunulur?

1 Dipnotta kaynak makalelerin gösterimi şu şekilde olmalıdır; yazarın adı ve soyadı, tırnak içinde “makale adı”, cilt (c.), sayı (s.), yıl, yayımlandığı dergi, varsa sayfa numarası (s.), sırayla verilmeli, bibliyografyada sayfa aralığı (sayfa) verilmelidir.

Metin içinde atıf nasıl yapılır?

PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA) Bu yöntem, metin içi atıflardan sonra parantez kullanır (yazarın soyadı, yayın yılı: sayfa numarası). Kaynaklar, metinde kullanılan yazı tipi boyutunda yazılır. Bir konu hakkında açıklama yapmak istiyorsanız, sayfanın sonuna dipnot ekleyebilirsiniz.

Atıf yapmak iyi mi?

Atıf, yazılan metnin türü ne olursa olsun gerekli ve önemlidir. Bu şekilde, daha önceki çalışmalar dikkate alınarak araştırılan konularda ilerleme kaydedilebilir. Geliştirilen her araştırma, daha sonra araştırma yapanlar için önemli bir kaynak teşkil eder.

Atıf yapmak nedir, nasıl yapılır?

Alıntı/dolaylı alıntı: Bir kaynaktaki bir fikir, tartışma veya ifadeye atıfta bulunulduğunda ve alıntılanan görüş atıfta bulunan araştırmacının kendi sözcükleriyle ifade edildiğinde, cümlenin sonuna bir dipnot sembolü (1) yerleştirilmelidir. Referans, çalışmadaki belirli bir sayfaya veya sayfa aralığına yönelikse, bir sayfa numarası verilmelidir.

Atıflar nereden taranır?

1- Atıfları taramak için yeni “Web of Science” web sitesine erişebilirsiniz. 2- Bu pencerede “ARAŞTIRMACI” sekmesini seçip sola soyadını, sağa adını ve gerekiyorsa ortadaki baş harflerini yazın.

Atıf hataları nelerdir?

Temel atıf hatası, bir kişinin başka bir kişinin eylemlerini kendi karakterine veya kişiliğine atfetme eğilimini ifade ederken, kendi davranışlarını kendi kontrolü dışındaki dışsal durumsal faktörlere atfetme eğilimini ifade eder. Başka bir deyişle, eylemleri için başkalarını %100 suçlarken kendinizi mazur görme eğiliminde olursunuz.

Atıf almak önemli mi?

Atıflar yazarlar, editörler, yayıncılar ve kurumlar tarafından ve bazı disiplinlerde üretkenliğin önemli ve meşru bir göstergesi olarak kabul edilir. Ayrıca, yüksek etkili dergilerde yayın yapan araştırmacılar kariyerleri boyunca terfiler ve hibeler gibi başarılarla ödüllendirilir.

İnternet sitesi atıfı nasıl yapılır?

Bir web sitesi/web sayfası nasıl alıntılanır? APA formatına göre, web sayfalarına yapılan alıntılar parantez içinde şu şekilde gösterilmelidir: (yıl, ay, gün). Web sayfasında tek bir yazar belirtiliyorsa, yazarın adı önce listelenmelidir.

Tezin atıf aldığı nasıl anlaşılır?

Bir notasyonun alıntı mı yoksa atıf mı olduğunu belirlemenin en kolay yolu metinde veya ifadede tırnak işaretleri aramaktır. Metindeki alıntılar tırnak işaretleriyle gösterilirken, alıntı yaparken tırnak işaretleri kullanılmaz.

Metin içi atıf zorunlu mu?

Kural 363.- Kanunlar metinde veya dipnotlarda alıntılanabilir. Kanunlar metinde tam olarak alıntılanırsa, dipnotlarda referans gerekli değildir. Ancak, kanunlar metinde ilk kez bahsedildiğinde kısa bir sözlükte referans verilirse, dipnotta tam sözlüğe atıfta bulunulmalıdır.

Atıf intihale girer mi?

Alıntı yapmak intihal teşkil eder mi? Alıntı yapmak intihal teşkil edebilir. Ancak, atıf yapılan eseri bibliyografyada listelemenin intihal oranı üzerinde bir etkisi yoktur.

Yüksek lisans tezine nasıl atıf yapılır?

Tezin türünü belirlemek için “Yayımlanmamış yüksek lisans tezi” yerine “Yüksek lisans tezi” kısa tür tanımlayıcısının yazılması önerilir. Yazarın adı ve soyadı, tezin adı (şehir: üniversite adı, enstitü adı, yüksek lisans tezi, yıl), sayfa numarası.

Tezde atıf nedir?

Atıf, atıf yapılan bilginin nereden geldiğini gösterir. Çoğu bilim yazarı atıf yaparken bu görevi formüle etmeye çalışsa da, en basit formül olarak şunu söyleyebiliriz: Makalelerinizde, tezlerinizde veya bilimsel yazılarınızda kullandığınız bilgileri nereden aldığınızı belirtmelisiniz.

Atıf yapmak ne demek hukuk?

“Atıf ve atıf prosedürleri” bir dönem ödevi, makale, tez, dilekçe, mahkeme kararı gibi metinlerde kanunlara, içtihatlara ve bilimsel makalelere atıf yaparken ve bu alıntının kaynağını belirtirken uyulması gereken kurallardır. Batı ülkelerinin hukuk literatüründe yerleşik atıf ve atıf prosedürleri vardır.

Atıf kavramı nedir?

Atıf teorisi, insanların olayların ve davranışların nedenlerini açıklamak için kullandıkları modellerle ilgilenen sosyal psikolojide önemli bir teoridir. Nedensel atıflar teorisi Fritz Heider (1920) ile başlar.

Atıf var ne demek?

Kelime en yaygın olarak “atıfta bulunma” anlamında kullanılır. “Atıf” kelimesinin ikinci anlamı “atıfta bulunmaktır.” Denemeler ve makaleler gibi görüş yazılarında, yazarlar fikirlerini açıklamak için sıklıkla başka bir yazara veya kitaba atıfta bulunurlar.

Atıf almak önemli mi?

Atıflar yazarlar, editörler, yayıncılar ve kurumlar tarafından ve bazı disiplinlerde üretkenliğin önemli ve meşru bir göstergesi olarak kabul edilir. Ayrıca, yüksek etkili dergilerde yayın yapan araştırmacılar kariyerleri boyunca terfiler ve hibeler gibi başarılarla ödüllendirilir.

Kaynak: bingai.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir