İçeriğe geç

Yangın Söndürücü Ne Işe Yarar

Yangın söndürme tüpü ne işe yarar?

Yangın söndürücü, içerdiği malzemeler sayesinde ısı ve oksijen arasındaki bağlantıyı kesen basınçlı bir cihazdır. Birçok farklı boyutta ve tasarımda üretilebilen bu cihazlar, yangınları erken aşamalarında söndürmek için özellikle önemlidir.

Yangın söndürücülerin içinde ne var?

ABC yangın söndürücüler kuru söndürme tozu kullanır. Toz, amonyum sülfat (AS) ve monoamonyum fosfat (MAP) içerir. Toz, yanan yüzeyde erir ve yüzeyde bir örtü tabakası oluşturur.

Yangın söndürücü hangi gaz?

Karbondioksit (CO2) gazlı yangın söndürücüler: Ofislerde, elektrik riskinin yüksek olduğu alanlarda ve yağ ve solvent gibi sıvıların tutuşmasıyla oluşan yangınlarda etkilidir. Söndürme sonrasında ortamda atık veya kalıntı kalmaz. %99,9 saflıktaki karbondioksit, doğal olarak basınçlı bir gazdır.

Yangın söndürücü nereye sıkılır?

Yangını arkadan değil, yangının yayılma riski olan alandan önden söndürmeye çalışın. Kendinizle yangın arasında mümkün olduğunca az mesafe bırakın. Karbondioksit tüpü için, valf sola çevrilmeli veya normal tüplerde serbest bırakma alanını tıkayan pim çıkarılmalıdır. Söndürme işleminin tamamlandığından emin olana kadar alanı terk etmeyin.

Yangın söndürücü nasıl kullanılır?

Yangın söndürme cihazının mandalını sıkın ve yangına doğru püskürtün. Püskürtme sırasında, sadece tek bir noktaya değil, sola ve sağa püskürtün. Yangın sönene kadar bu işleme devam edin ve yangının söndürüldüğünden emin olun. Daha sonra yangın söndürücüyü yangına yeniden doldurun.

Yangın tüpü toz mu köpük mü?

Köpüklü yangın söndürücüler sıvı ve katı yangınlarda daha etkili bir çözüm sunarken, tozlu yangın söndürücüler elektrikli ekipman ve makinelerde çıkan yangınları daha etkili bir şekilde söndürebilmektedir.

Yangın tüpü bittiğini nasıl anlarız?

Kontrol edilecek ilk parça basınç göstergesidir. Yangın söndürücünün içinde basınç seviyesini gösteren bir iğne vardır. İğne yeşilin üzerindeyse, tüp herhangi bir yangında kullanılabilir. Basınç iğnesi sağ taraftaki kırmızı alana hareket ettiyse, yangın söndürülmeyecektir.

Yangın tüpü kaç saniyede boşalır?

Ancak genel olarak 6 kg’lık yangın söndürücüler ortalama 15 ila 30 saniyede boşalır. Bu süre yangının büyüklüğüne, söndürme maddesinin boşaltım hızına ve kullanıcının eğitimine bağlı olarak değişebilir.

Yangın tüpü solunursa ne olur?

Kuru kimyasal yangın söndürme tozları normal taşıma ve kullanım koşullarında herhangi bir toksik etki göstermez. Ancak, doldurma ortamının havadar olması önerilir. Solunması gözlerde ve burun mukoza zarlarında tahrişe neden olur. Bu kalıcı veya ciddi bir durum değildir.

Yangın tüpü dolumu kaç TL?

Yangın söndürme tüpü dolum fiyatları 50 TL ile 100 TL arasında değişmektedir.

Ev için hangi yangın tüpü?

Evde çıkabilecek yangınlar büyük ihtimalle elektrik arızası veya çeşitli yanıcı maddelere maruz kalmaktan kaynaklanır. Bu durumda evde hangi tip yangın söndürücünün kullanılacağı sorusuna karbondioksitli yangın söndürücü seçilerek cevap verilebilir.

Yangın söndürme tüpü kaç çeşittir?

Beş yangın söndürme cihazı rengi şunlardır: Su yangın söndürme cihazı (kırmızı) … Köpük yangın söndürme cihazı (sarı) … Kuru toz yangın söndürme cihazı (mavi) … Karbondioksit yangın söndürme cihazı (siyah) … Islak kimyasal yangın söndürme cihazı (yeşil) … Yangın söndürme cihazlarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler.

Yangın tüpü neden 90 cm yukarıda duvara asılmalıdır?

Yangın güvenliği yönetmeliklerine göre yangın söndürücüler bel hizasında zeminden yaklaşık 90 cm yukarıya yerleştirilmelidir. Bu yükseklik yangın durumunda belirlenen en iyi görüş yüksekliğidir.

1 kg yangın tüpü yeterli mi?

Düşük tehlike sınıfında 500 m² alana 1 adet 6 kg’lık yangın söndürme tüpü, orta ve yüksek tehlike sınıfında ise 250 m² alana 1 adet 6 kg’lık yangın söndürme tüpü gerekmektedir.

Yangın tüpü çöpe atılır mı?

Son kullanma tarihi geçmiş yangın söndürücüler tehlikeli atık olarak değerlendirilir ve yerel yönetmeliklere uygun şekilde bertaraf edilmelidir.

Yangın tüpü ile ne yapılır?

Yangın söndürme cihazları yangınlarda ilk yardım sağlamak, yangının etkisini azaltmak ve büyük felaketleri önlemek amacıyla kullanılır.

İtfaiyeci tüpü ne işe yarar?

Hortumdaki hava miktarı 50 barın altına düştüğünde, kullanıcı bir düdükle uyarılır ve kısa bir süre içinde alanı terk etmesi istenir. Bunlar, itfaiye ve kurtarma görevlilerinin düşük oksijen seviyeleri veya yoğun duman bulunan yerlerde rahatça çalışabilmeleri için sıkıştırılmış temiz hava kaplarıdır.

Yangın tüpü bittiğini nasıl anlarız?

Kontrol edilecek ilk parça basınç göstergesidir. Yangın söndürücünün içinde basınç seviyesini gösteren bir iğne vardır. İğne yeşilin üzerindeyse, tüp herhangi bir yangında kullanılabilir. Basınç iğnesi sağ taraftaki kırmızı alana hareket ettiyse, yangın söndürülmeyecektir.

Yangın tüpünün içindeki toz madde nedir?

Kuru toz yangın söndürücüde kullanılan toz, monoamonyum fosfat (MAP) ve amonyum sülfat (AS) içeren bir tozdur. ABC tozu yanan katının yüzeyinde erir ve bir örtü tabakası oluşturur. Ayırıcı etkisi kısmi bir boğma ve soğutma etkisi sağlar ve her şeyden önce kimyasal reaksiyonu engeller.

Kaynak: gobio.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir