İçeriğe geç

Sapasağlam Nasıl Yazılır Tdk

Sapasağlam bitişik mi?

Yanına yazmak doğrudur. Bu sıfat kelimesi sıklıkla solid olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım bozulmamış olmalıdır.

Adaçayı nasıl yazılır TDK?

Adaçayı, Latince adı Melissa officinalis olan, Lamiaceae familyasından bir bitki türüdür, kullanılan kısmı yaprağıdır. Akdeniz bölgesine özgü olan adaçayı, günümüzde birçok farklı ülkede yetiştirilmektedir.

Art arda nasıl yazılır TDK?

Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.

Başı boş nasıl yazılır TDK?

İki farklı kelime birleştirildiğinde, kelimenin yan yana mı yoksa ayrı mı yazıldığı sorusu ortaya çıkar. Ancak, boş yazım yanlıştır. Stray bir bileşik kelimedir ve bileşik kelime olarak yazılır. İki kelime arasında boşluk kullanılmaz.

Sapasağlam ikileme mi?

Tabloda yer almayan diğer ikililerin (tamamen yalnız, büyük, geniş, sessiz, çok sarı, sağlıklı, dolu, tamamlanmış, canlı, parlak kırmızı) kullanım sıklığı 1’dir.

Boy pos nasıl yazılır TDK 2024?

Beyaz Zambak (eski) / Beyaz Zambak (güncel) Yeşil Biber (eski) / Yeşil Biber (güncel) Boy bos (eski) / boy pos (güncel)20 Temmuz 2023

Peynir altı suyu nasıl yazılır TDK?

Peynir yapımı sırasında kovaların dibinde biriken sudur.

Dereotu nasıl yazılır TDK?

UYARI: Çiçek dışındaki anlamları olan bakla (renk), nar (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan akasma (barut), dağ sıçanı (arsenik); sesi düşen çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu yan yana yazılmıştır.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Bu iki kelime birlikte ele alınıp en sona yazılır. Doğru yazımı bu nedenle yeşil zeytin olarak değerlendirilir. Çünkü bu kelime bir bitki olarak ifade edilir ve Türk dil birliği içinde bu şekilde öne çıkar.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Tahmin” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “öngörü” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “öngörü”dür.

Baş köşe nasıl yazılır?

Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat öbekleri: patron, başbakan, patron hanım, patron çavuş, patron işi, patron ödülü, patron doktor, patron hemşire, patron kahraman, sermaye, başkomutan, patron köşe, patron müfettiş, patron öğretmen, başparmak, patron güreşçi, başrol oyuncusu, patron savcı, patron yazar, vb.

Alt üst nasıl yazılır?

Sorunun en doğru cevabı TDK sözlüğünde bulunabilir. TDK kayıtlarında “upside down” kelimesi yanlış yazılmışken, “upside down” kelimesinin yazımı doğrudur. NUBSTAND olarak doğru yazılan kelime, her yaştan insanın sıklıkla kullandığı bir bileşik kelimedir.

Gitgide nasıl yazılır?

GİTGİDETDK YAZIMI Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakıldığında kelimenin gradually olarak yazıldığı görülmektedir. Bazı örneklerde bulunan “gradually” kelimesinin ayrı yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “gradually”dir.

Peşi sıra nasıl yazılır?

TDK verilerine göre “after” kelimesi ayrı yazılmalıdır. TDK’ya göre yanına yazılması yanlıştır. “After” kelimesi en çok yazım hatası olan kelimelerden biri olarak kabul edilir. Bu kelimeyi yazmanın en doğru yolu ardışık yazımdır.

Alemşümul nasıl yazılır?

Farsça kuralına göre oluşmuş kelimeler yan yana yazılır: alemşümul, cihanşümul; millet dünyası, ehlibeyit vb. Dilimize Farsçadan gelen bu kelime çoğu zaman yanlış olarak alem şümul şeklinde yazılır. Doğru kullanımı evrensel olmalıdır.

Alabalık bitişik mi yazılır ayrı mı?

Renk adlarıyla oluşturulan bitki, hayvan veya hastalık adları yan yana yazılır: akçaağaç, ladin, karadut, sarı çiçek; alabalık, beyaz sinek, boz ayı; badana, beyaz badana, mavi küf, mavi küf vb.

Pekistirmeler birleşik sözcuk mudur?

Pekiştireç sözcüklerinin ilk heceleri tekrarlansa da bu sözcüğe indirgenmiş sözcük denemez, çünkü tekrarlanan bu hecelerin sözcükte birleşik sözcük olarak yazılması gerekir.

Ağrı Dağı bitişik mi?

Yer adlarında adlar ilk adı takip eder: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.

Sagol bitişik mi?

TDK web sitesinde sözlükte arama yaptığımızda, “Teşekkür ederim” kelimesi sözlükte bulunmuyor. Kelimenin TDK’daki doğru yazımı “Teşekkür ederim”dir. İyilik, yardım veya hoş bir davranışa yanıt olarak “seni korusun, teşekkür ederim” anlamına gelen bir sözdür.

Kaynak: dupe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir