İçeriğe geç

Kastamonu Çatalzeytin Ismi Nereden Gelmiştir

Kastamonu çatalzeytin hangi boydan?

Salur Aşireti: Çatalzeytin Çetmi ve Çepni gibi yerleşim yerleri Kastamonu’da Salur aşiretinin varlığının kanıtıdır. Bu aşiret şehrin tarihinde önemli rol oynamıştır.

Kastamonu Daday ismi nereden gelmiştir?

Daday ilçesinin binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihi vardır. Daday ismi Türk-İslam döneminden önce Dadybra idi. 6. yüzyılda yaşamış Harekles’in (Synekdemos) eserinden öğreniyoruz. Ayrıca Dadybra kelimesinin orman yetiştirmeye elverişli toprak anlamına geldiği de söylenmektedir.

Kastamonu çatalzeytin neyi meşhur?

Çatalzeytin Fındık Şekeri; Kavrulmuş birinci sınıf fındıkların içlerinin bakır kazanda ısıtılarak şerbet, un ve nişasta ile kaplanmasıyla yapılan bir şekerlemedir. 1918 yılından beri Çatalzeytin’de üretilmekte olup, yapımı ustalık gerektirmektedir.

Çatalzeytin’in nüfusu kaç?

Çatalzeytin ilçesinin nüfusu 2016 yılı itibariyle 6389 olup, bunun 3114’ü erkek, 3275’i kadındır, nüfusun %48,74’ü erkek, %51,26’sı kadındır.

Çatalzeytin kökeni nereden gelir?

Kastamonu bölgesinin yazılı tarihinde ilk görülen kabile Kaşkalar’dır (gaşkas, gaslar). Hititlerin çağdaşları ve kuzey komşularıdırlar. Bu iki devlet uzun zamandır Karadeniz konusunda anlaşmazlık içindedir. MÖ 12. yüzyılda Karadeniz’den geçen deniz halklarının göçü Hititlerin çöküşüne yol açmıştır.

Çepniler laz mıdır?

Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepnilerin bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden gelmektedir ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Kastamonu halkı nereden geldi?

Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.

Kastamonu Daday hangi Türk boyundandır?

Bu aile Oğuzların Bozoklar kolunun Kayı soyundan gelmektedir. Kayı topluluğu aynı zamanda Selçuklu döneminde Kastamonu ile Ankara arasında yerleşik otuz bin çadırlık Türkmen grubuna aittir. Bu aileden bilinen ve Beylerbeyi olarak bilinen Emir Hüsamettin Çoban Bey, Eflani-Daday ile Kastamonu arasında yerleşiktir.

Kastamonun eski adı nedir?

Gasslar sert karakterli savaşçılar olarak bilinirler. Gasslar tarafından kurulan ve bugün Kastamonu ve çevre illeri kapsayan ve Roma döneminde Paphlagonia (Pophlaginia) olarak adlandırılan şehirlerden biri de “Timonion veya Tumanna”dır.

Çatalzeytin’in kaç tane köyü var?

Sinop merkez ile Kastamonu il sınırında yer alır. Bu iki il, Çatalzeytin’in doğusundan Karadeniz’e akan Akçay ile ayrılır. Adını, teknecilerin teknelerini bağladıkları kıyıdaki çatallı zeytin ağaçlarından aldığı söylenir. 41 köyü vardır.

Kastamonu’nun en güzel ilçesi hangisidir?

Gönüllerin bir, niyetlerin güzel olduğu bir akşamda Kastamonu’nun güzel ilçesi #Cide’de hemşehrilerimizle buluştuk.

Bolu Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.

Çatalzeytin denize girilir mi?

Ginolu Plajı, Çatalzeytin’de doğal güzelliğiyle öne çıkan ve Karadeniz’e açılan bir yerdir. Güneş, deniz ve kumla kaçırılmaması gereken bir güzellik.

Kastamonu’nun en büyük ilçesi neresi?

Merkez İlçe, hem nüfus yoğunluğu hem de alan bakımından şehrin en büyük ilçesidir. Abana İlçesi alan bakımından en küçük ilçe olmasına rağmen kıyı şeridiyle dikkat çekmektedir. Ağlı, en küçük nüfusa sahip ilçedir. Kastamonu ilçeleri, coğrafi konumlarına bağlı olarak farklı iklim özelliklerine sahiptir.

Çatalzeytin ilçe mi?

Çatalzeytin, Kastamonu ilinin nüfus, yüzölçümü ve sosyoekonomik açıdan orta düzeyde gelişmiş bir ilçesidir. 2011 verilerine göre 6. sırada yer almaktadır.

Kastamonulular hangi Türk boyundan?

Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.

Hangi boydan olduğumu nasıl öğrenirim?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

Kastamonu kökeni nereden gelir?

Başka bir görüşe göre ise Kastamonu şehri, Gas ve Tumanna kelimelerinin birleşiminden adını almıştır. Gaslar veya daha iyi bilinen adıyla Kaşkalar, Kastamonu’nun ilk yerleşimcileri arasındaydı. Tumanna, o dönemde Kastamonu’da bulunan bir şehrin/bölgenin adıdır. Bu iki kelimenin birleşimi zamanla Kastamonu şeklini almıştır.

Oğuz boyu hangi soydan gelir?

Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kozmodukkan.com.tr