İçeriğe geç

Vicade Ne Demek

Munavele ne demek?

Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, bir hadis terimi olarak “hocanın, talebesine kendi hadisleriyle birlikte nüshayı vermesi veya bu nüshanın kendisine ait olduğunu tasdik etmesi” anlamına gelmektedir.

Hadiste i lâm ne demek?

Sözlükte “öğretmek, bildirmek” anlamına gelen i’lam, bir hadis terimi olarak, öğretmenin semâ ve kıraat yoluyla elde ettiği bir hadisi veya hadis kitabını talebesine gösterip, rivayetinin sebebini açıklamadan kendisine ait olduğunu bildirmesi veya talebenin hocasına kendi rivayetlerini hatırlatması hâlinde kullanılır.

Hadis ilminde INBA ne demek?

Terim, hadisin izin alınarak rivayet edildiğini belirtmek için kullanılır. Sözlükte “haber vermek” anlamına gelen nebe’ kökünden türetilen kelime, genellikle râvilerin hadisi hocasından izin alarak aldığını ifade eder.

Tahammül ve edâ yolları ne demek?

Bir hadisi belli esaslara uyarak öğrenmeye “hoşgörü”, onu ezberden veya kitaptan doğru olarak rivayet etmeye “EDA” denir.

Vicabe ne demek hadis?

Sözlükte “bulmak” anlamına gelen vicade kelimesi, bir hadis terimi olarak “kendisi yetişemeyen veya hadise ulaştığı halde ondan hadis okumayan râvi, izin vb. anlamlarında kullanılır. “Hocanın hattıyla yazılmış hadislerin kayıtlı olduğu metinleri izinsiz bulmak veya satın alarak edinmek” anlamına da gelir…

Müeyyid ne demek?

Hukuki bir terim olarak yaptırım, yasal norma göre olması gerekenin ihlal edilmesinden kaynaklanan sonucu ifade eder. Başka bir deyişle, hukuktaki yaptırımlar, zorunlu nitelikte olan veya itaati güçlendirmeye katkıda bulunan birincil hukuk kurallarına uyulmasını zorunlu kılan ihtiyati hükümlerdir.

Mülhem nedir ne demek?

TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.

Ahad haber ne anlama gelir?

Râvi sayısı bakımından mütevatir seviyesine ulaşmayan her türlü haber/hadis mesajına “ahad mesajlar” denir.

Mudal ne demek?

İki veya daha fazla raviden birbiri ardına alıntı yapılan hadis. Sözlükte “karmaşık ve zor bir konu” anlamına gelen i’dal fiilinden türetilen mu’dal, zincirin herhangi bir yerinden bir sırada iki veya daha fazla ravi bulunan hadisleri ifade eder.

Hadiste Ibda ne demek?

İslam hukukunda ibda’ (mubâdaa), bir tür hukuki işlem olup, “kârın münhasıran kendisine ait olması şartıyla, bir kimsenin kendi işi için sermaye vermesi” şeklinde tanımlanmaktadır (Mecelle, m. 1059). Sermaye sahibine “mübdi”, işletene ise “mübdi” denir.

Icazet ne demek hadis terimi?

12 Buna göre icazet kelimesi bir terim olup, talebenin kendisinden gelen hadisi okumadan rivayet etmek için hocasından izin istemesi ve hocasının da izin vermesi anlamında kullanılmaktadır.13

Maklub hadis ne demektir?

Sözlükte, “bir şeyi altüst etmek, altüst etmek” anlamlarına gelen “kalb” kökünden bir ism-i mef’ul olan maklûb kelimesi, bir hadis terimi olarak, rivayetinde râvilerin isimlerini veya silsilelerini değiştirerek ve metninde kelime veya tamlamaların yerlerini değiştirerek rivayet edilen hadis” olarak tanımlanmaktadır.

Cerh ve tadil ilmi ne demek?

Cerh ve Ta’dil, hadis rivayet edenlerin dini ve bilimsel eleştirileriyle ilgilenen bilimdir. Cerh ve Ta’dil’in amacı, hadisleri güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Başlıca amacı İslam dinini korumaktır.

Müdelles hadis ne demektir?

Buna göre, gramatik anlamda müdelle hadis, râvîsinin herhangi bir hatayı gizleyecek ve mükemmel olduğu izlenimi verecek şekilde rivayet ettiği hadistir. Tedlis’i düşüren râvîye müdelli, çeşitli sebeplerle hadisten silinen râvîye ise müdellesanh denir.

Muallel hadis olmak ne demek?

Sözlükte “kötülükler ortaya çıktı” anlamına gelir. Terim olarak, ilk bakışta mükemmel gibi görünen, ancak gizli bir sebepten dolayı, yakından incelendiğinde sıhhatini yok edebilecek bir kusuru bulunan hadisler için kullanılır.

Mülâane ne demek?

Lian/Mulaane, bir terim olarak, kocanın karısını zina yapmakla (Kazif) suçlaması ve ebeveynliğini reddetmesinin ardından, karı kocanın mahkemede özel olarak yemin etmesini ifade eder.

Müevvel ne demek?

Sözlükte “tercüme et; “dönmek” anlamına gelen evl kökünden türeyen “te’vîl” kalıbından türeyen müevvel kelimesi, “bir kimsenin dönüp varacağı yer, sonunda varacağı nokta” anlamına gelir. Bir fıkıh terimi olarak, olası anlamlarından birinin, zannî delillere dayanarak diğer(ler)ine üstün tutulduğu yaygın bir ifadeyi ifade eder.

Müttein ne demek?

Dain-i murtehin, alacaklı anlamındaki “dain” ve rehin anlamındaki “mürtehin” kelimelerinden oluşmuş olup, “alacaklı olma hakkı saklıdır” anlamına gelmekte olup, muhtemel bir risk nedeniyle borcun ödenmemesi halinde alacaklıyı güvence altına almaktadır.

Müellihe ne demek?

Gulat-i Şia veya Galiyya, Şii teolojisinde Ehl-i Beyt’ten bazı kişilere ilahiyat atfeden veya ana akım Şiiler tarafından “aşırı” olarak tanımlanan aşırı grupları (mezhepleri) tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ayrıca Muellihe olarak da adlandırılır.

Kaynak: dugu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir