Reddi hâkim hangi durumlarda?
Özellikle aşağıdaki hallerde hâkimin davayı reddetmek için haklı sebepleri bulunduğu kabul edilir: a) Yargılamada taraflardan birine tavsiyede bulunmuş veya yol göstermiş olması. b) Kanunen zorunlu olmasa bile, taraflardan birine veya davadaki üçüncü kişiye görüşünü bildirmiş olması.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Hâkim davadan çekilirse ne olur?
Yargıcın ve inceleme makamının çekincesi Yargıç tarafsızlığı konusunda şüphe uyandıracak nedenler sunmazsa, makam çekincenin uygun olup olmadığına karar verir. Çekincenin uygun olduğu düşünülürse, davayı dinlemek üzere başka bir yargıç veya mahkeme görevlendirilir.
Hâkim kararını neye göre verir?
Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasa, kanun ve yasalara uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Gözetim ve denetim hakkı: Madde 5 – (Değişik birinci fıkra: – KHK. No. 360/2; değiştirilmeden kabul edilen: – Md. 3611/2)
Hâkim yanlış karar verirse ne olur?
Devlet, hâkimin yanlış kararı için tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır. Devlet, vatandaşlara verdikleri yanlış karar için tazminat öderse, hâkimler bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır.
Hâkim karar verirken ilk neye bakar?
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.
Hakimin verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.
Hakim kararından sonra ne olur?
Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara iletilir. Taraflar, varsa itirazlarını, taraflara iletildikten sonraki iki hafta içinde temyiz başvurusunda bulunarak sunarlar. Bu, temyiz aşamasını başlatır. Ancak, temyiz başvurusu yapılmazsa boşanma kararı kesindir.
Hakim karar verirken nelerden yararlanır?
Hâkim, kararını verirken bilimsel görüşlere ve yargı kararlarına dayanır. Madde 2 – Herkes, haklarını kullanırken ve ödevlerini yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Hâkim dosyadan ne zaman el çeker?
Hakim, kesin kararla davadan çekilir ve kararını geri alamaz veya değiştiremez. Ancak, kesin kararlara (geçici kararlardan farklı olarak) karşı temyiz yoluna başvurulabilir (m. 31/2).
Reddi hâkim talebi kaç günde sonuçlanır?
Hakime itiraz eden tarafın talebi diğer tarafa tebliğ edilir. Diğer taraf beş gün içinde cevap verebilir. Bu süreden sonra mahkeme katibi, itiraz talebini, karşı tarafın cevabını ve varsa eklerini dosyayla birlikte itirazı talep edilen hakime teslim eder.
Hâkim ceza verdikten sonra ne olur?
İlgili kişiye verilen hapis cezası, olağan kanun yolları (istinaf veya temyiz) tüketildikten sonra kesinleşir. Kesin hüküm, infaz için infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı, hükmün içeriğine göre infaz eder.
Hakimin vicdani kanaati nedir?
Hakim, belirli olayla ilgili tüm delillere erişmek için elindeki tüm araçları kullanacak ve delilleri değerlendirerek kendi kanaatine göre karar verecektir. Bu bakımdan, vicdani kanaat ceza yargılamasında kararın merkezinde yer almaktadır.
Hakim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Hakim beraat verirse ne olur?
Beraat kelimesi; Beraat etmek, suçsuz bulunmak anlamına gelir. Sanığın beraat etmesi çeşitli sebeplerle yapılabilir. Ancak beraat kararının sebebi ne olursa olsun, sanığın beraat ettiği ve suçsuz bulunduğu kabul edilir.
Reddi hâkim talebinden sonra ne olur?
Reddetme talebinin kabulüne karar verildikten sonra, davayı görmek üzere başka bir yargıç veya mahkeme görevlendirilir. Reddetme talebinin kabul edilmemesine ilişkin kararlara itiraz edilebilir. İtiraz makamının red kararları yalnızca hükümle birlikte incelenebilir.
Savcı hâkimin reddini talep edebilir mi?
“(1) Hâkimin davaya bakamayacak durumda olması hâlinde reddi hakim tarafından istenebileceği gibi, tarafsızlığına şüphe düşürebilecek diğer sebeplerle de reddi hakim tarafından istenebilir. (2) Savcı, şüpheli, sanık veya bunların müdafii, katılan veya temsilcisi, hâkimden reddi hakim tarafından isteyebilir.
Hâkim hangi hallerde davaya bakamaz?
(1) Hâkim aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; kendisine sorulmadıkça davaya bakmaktan kaçınır: a) Kendisine ait veya doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bağlı bulunduğu davada; b) Karısına ait ve aralarındaki evlilik birliği bozulmuş olsa dahi; c) Kendisine veya eşinin soyundan veya altsoyu ile akrabalık ilişkilerine ait davada.
Hâkim davayı reddedebilir mi?
Hakime itiraz sebepleri varsa, hakim görülmekte olan davadan bizzat çekilebilir veya taraflardan biri hakime itiraz edebilir (TTK m. 36/1). Hakime itiraz sebeplerinden biri mevcutsa, başkan hakim bizzat çekilebilir.
Kaynak: magnotech.com.tr