İçeriğe geç

Hangi Mahkemeler Basit Yargılama

Hangi davalar basit yargılama?

(1) Kanunda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki hâllerde olağan yargılama usulü uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Kanunun dosya üzerinden doğrudan doğruya karar vermesine izin verdiği dava ve işler.

Basit yargılama hangi suçlarda yapılıyor?

İki yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlar için, yalnızca yargı kararı gerektiren suçlar dahil olmak üzere, basit bir yargısal çözüm yoluna başvurulabilir. Para cezasının isteğe bağlı olduğu veya para cezasına ek olarak verildiği hapis cezaları için, basit bir yargısal çözüm yoluna başvurulabilir. Maksimum ceza ile iki yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlar için.

Asliye hukuk basit yargılama mı?

Örneğin, asliye hukuk mahkemeleri yazılı yargılama usulü uygularken, sulh hukuk mahkemeleri basit yargılama usulü uygular.

Basit yargılama neye göre belirlenir?

Basit yargılama usulünün, ceza yargılamasında geçerli olan sözlü yargılama, yüz yüze görüşme, kamuoyuna açıklık ve sunulan ve tartışılan delillere dayanarak vicdani kanaat oluşturma ilkelerine aykırı olduğu söylenebilir[1].

Basit yargılama usulü kaç ay sürer?

Ancak, olağan yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir.

Hakaret basit yargılama mı?

Hakaret suçunun kovuşturulmasına yetkili mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Hakaret suçunun kovuşturulmasında asliye ceza mahkemesi CMK md. 251’e göre basit yargılama usulüne göre yargılama yapılması mümkündür.

Basit yargılamada beraat verilir mi?

Basit yargılama usulünde yaptırımın özelliği: Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılamasında basit yargılama usulünü uygular, CMK m.

Ağır ceza mahkemesinde basit yargılama usulü uygulanır mı?

Bu prosedürde duruşma yoktur, yargılama yazılı beyanlara ve savunmaya dayanır. Bu yöntemi uygulama yetkisi Asliye Ceza Mahkemesi’ndedir. Basit yargılama prosedürü Yargıtay tarafından kullanılmaz.

Basit yargılama usulü tanık dinlenir mi?

Tanıklığın delil olarak kabul edildiği hallerde tanık duruşmada dinlenir, CMK m. 201’e göre doğrudan sorgulama hakkı güvence altına alınmalıdır. Bu nedenle tanık dinlenmesi gereken hallerde basit yargılama usulü uygulanmamalı, olağan yargılama usulünde duruşma yapılmalıdır.

Asliye Ticaret Mahkemesi basit yargılama usulü mü?

6102 sayılı TTK’nın 4/2. maddesinde yapılan değişiklikle, ticaret mahkemelerinde basit yargılama için 500.000 TL olan sınır, 1.000.000 TL’ye çıkarılmıştır. Bu nedenle, miktarı veya değeri 1.000.000 TL’yi aşmayan davalarda ticaret mahkemelerinde basit yargılama uygulanmaktadır.

Basit yargılamada dosya üzerinden karar verilir mi?

Olağan yargılama usulüne göre iddianamenin kabul edilmesinden sonra, adli para cezasını ve/veya iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda yargılama bazı usul hükümlerinden muaf tutulmakta ve mahkemelere duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden karar verme imkânı tanınmaktadır.

Basit yargılama usulünde duruşma açılır mı?

Öte yandan kural, olağan yargılama usulüne göre verilen karara karşı itirazın niteliği ne olursa olsun, mahkemenin her durumda duruşmalı olarak yargılamaya devam edeceğini öngörmektedir.

Hangi davalarda basit yargılama usulü uygulanır?

Bu yargılamanın nasıl yapılacağına, hakkında kamu davası açılan mahkeme karar verir. Basit yargılama usulünde, yazılı savunma yapılır. Basit yargılama usulü, asliye ceza mahkemesinin yargı yetkisine giren suçlar için kullanılabilir. Bu nedenle, asliye ceza mahkemesi basit yargılama usulünden sorumludur.

Basit yargılama usulü hangi suçlar?

Basit yargılama usulünün uygulanması Basit yargılama usulü, asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlar için uygulanır. En fazla iki yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlar basit yargılama usulüne tabidir.

Basit yargılamaya itiraz edilirse ne olur?

7499 sayılı Kanun’un 17. maddesinde değiştirilen hükme göre, olağan yargılama usulünde istinaf hakkında karar veren mahkeme dosyayı artık incelemeyecek ve dosyayı başka bir asliye ceza mahkemesine gönderecektir. Bu durumda dosyadaki hüküm başka bir mahkeme tarafından verilecektir.

İş davaları basit yargılama mı?

Çalışanlar ile işverenler arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için açılan davalar, olağan yargılama usulüne tabi olup, yetkili mahkemeler olan İş Mahkemelerinde görülür. İş Mahkemeleri ihtisas mahkemeleri olduğundan, İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde davalar Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.

Basit yargılamada dosya üzerinden karar verilir mi?

Olağan yargılama usulüne göre iddianamenin kabul edilmesinden sonra, adli para cezasını ve/veya iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda yargılama bazı usul hükümlerinden muaf tutulmakta ve mahkemelere duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden karar verme imkânı tanınmaktadır.

İşe iade davası basit yargılama mı?

İade davası basit bir hukuki prosedüre tabidir. Taraflar, genel hükümler çerçevesinde iddialarını her türlü delille desteklemekte serbesttirler. İADE TALEBİNDE BULUNMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Basit yargılama usulü kalktı mı?

4, 5 ve 6. maddelerin artık uygulanamayacağı ve ayrı bir denetim yapılmayacağı belirlendi. Bu nedenle bu hükümler de yürürlükten kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi ayrıca, yürürlükten kaldırma kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olan 11.10.2023’ten dokuz ay sonra yürürlüğe gireceğine hükmetti.

Kaynak: barakahome.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir