İçeriğe geç

İMtiyaz Verilmesi Ne Demek

İmtiyaz ne demek?

Dilimize Arapçadan giren imtiyaz kelimesi meyz kökünden türemiştir. Meyz “ayırmak”, “imtiyazlı olmak” ve “artırmak” anlamına gelirken, “imtiyazlı” üstün ve ayrıcalıklı olarak kabul edilmek anlamına gelir. Ayrıcalıklı olmak için özel koşulların karşılanması veya başarıların elde edilmesi gerekir.

İmtiyaz sahibi kişi ne demek?

Ayrıcalığın sahibi idare, ayrıcalığın sahibi ise özel kişidir. İmtiyaz sahibi, verdiği hizmet karşılığında hizmet alıcılarından, oranı kanunla belirlenen belirli bir ücret alır ve kar ve zarar kendisine aittir. Sözleşmenin sona ermesi üzerine kamu hizmeti tesisi, kamu hukukuna göre tüzel kişiye tam ve bedelsiz olarak devredilir.

İmtiyazlı olmak ne demek?

1. Üstünlük veya imtiyaz sahibi olan. 2. Başkalarından farklı ve üstün, imtiyazlı: Bu sebeple Bâise Hanım, kardeşinin (Sâmiha Ayverdi) köşküne gelen imtiyazlı ziyaretçilerdendir. 3. Kendisine imtiyaz tanınan, imtiyazdan yararlanan kimse.

İmtiyaz nedir hukuk?

Hizmetin; özel hukuk tüzel kişileri tarafından, genellikle çok uzun süreli bir “yönetim sözleşmesi” uyarınca, sermayesi, kârı, zararı ve zararı özel hukuk tüzel kişisine ait olmak üzere, idarenin gözetim ve denetimi altında kullanılmasına GİZLİLİK denir.”

İmtiyaz hakkı ne demek?

Belirli bir ürün, hizmet veya yönteme ilişkin hakka sahip olan ana şirket, bunu bir sözleşme çerçevesinde franchise alana satar ve bu kişi veya kuruluş ana şirketin itibarından yararlanır, geniş bir kitleye yayılır ve rekabet avantajı elde eder.

İmtiyazlı kabul edilmek ne demek?

İmtiyaz; Bir ortağa temettü, tasfiye payı, rüçhan hakkı ve oy hakkı gibi haklar üzerinde tanınan üstün bir hak veya kanunda öngörülmeyen yeni bir katılma hakkıdır.

İmtiyaz verme yetkisi kime aittir?

10 Haziran 1910 tarihli Kamu Amaçlı İmtiyazlar Kanunu, imtiyaz prosedürünü düzenleyen kanundur. Devlet adına imtiyaz verme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.

İmtiyaz usulu nedir?

Kamu hizmeti ayrıcalığı, kamu hizmetinin belirli bir süre için kurulması ve işletilmesi veya kurulu bir kamu hizmetinin idare ile özel kişi arasında yapılan bir sözleşmeye göre işletilmesi, masrafları, kârı ve zararı özel kişiye ait olmak üzere yürütülmesi işlemidir.

Belediye adına imtiyazı kim verir?

1924 Anayasası’nın 51. maddesinde, imtiyaz sözleşmeleri ve şartları hakkında Danıştay’ın görüşünü aldıktan sonra, Bakanlar Kurulu’nun bu konuda karar vereceği hükme bağlanmış olup, aynı Anayasa’nın 26. maddesinde ise imtiyaz sözleşmelerini onaylama ve iptal etme yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğu hükme bağlanmıştır.

İmtiyazlı borç nedir?

Ayrıcalıklı talepler, sıradan taleplere kıyasla önce çözülmesi gereken taleplerdir. Ayrıcalıklı talepler, İBK’nın 206. maddesinde ve bazı özel kanunlarda düzenlenmiştir. Buradaki ayrıcalık, ayrıcalıklı tarafın şahsına değil, talebe atıfta bulunur.

Oyda imtiyaz ne demek?

Tasarıda oy haklarını düzenleyen 479’uncu maddenin birinci fıkrasında; “Aynı itibari değerdeki paylara farklı sayıda oy hakkı tanınması suretiyle oy hakkı tanınabilir.” denilmektedir.

Borsada imtiyaz ne demek?

İmtiyaz; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’ndaki (TTK) tanımına göre, pay sahibine kar veya tasfiye payı, öncelik ve oy hakkı gibi haklar konusunda tanınan üstün bir haktır. Anonim şirketlerde imtiyazlar genellikle mülkiyet haklarında tanınır.

İmtiyaz sahibi nedir?

İmtiyaz sahibi, yayın yönetmenini seçen kişidir, yayın politikasında söz sahibidir ve birlikte çalışacağı kişileri kendisi seçmese de, personel alım sürecinde her zaman aktif rol alır.

İmtiyaz ne demek TDK?

Ayrıcalık, kişisel hak ve ayrıcalık anlamına gelir. Bunlar, başkalarına verilmeyen ve yalnızca bir veya daha fazla belirli kişi adına sunulan özel haklar ve ayrıcalıklardır.

İmtiyazlı hizmet anlaşmaları nedir?

Hibe eden, kamusal kimliğe sahip bir kamu veya özel şirket olabilir. Ayrıcalıklı hizmet sözleşmelerine örnek olarak su arıtma ve tedarik hizmetleri, otoyol, otopark, tünel, köprü, havaalanı ve telekomünikasyon ağı sözleşmeleri verilebilir.

Emtiyaz ne demek?

Ayrıcalık, iki farklı alana uygulanabilen bir kelimedir. – Başkalarına kişisel olarak tanınmayan özel bir ayrıcalık, bireysel bir hak veya özel bir durum. – Devletin bireylere veya kuruluşlara verdiği, maden işletmek veya fabrika kurmak gibi özel bir izin. Ayrıcalık kelimesi günlük hayatta bu alanlara göre kullanılabilir.

Borsada imtiyaz ne demek?

İmtiyaz; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’ndaki (TTK) tanımına göre, pay sahibine kar veya tasfiye payı, öncelik ve oy hakkı gibi haklar konusunda tanınan üstün bir haktır. Anonim şirketlerde imtiyazlar genellikle mülkiyet haklarında tanınır.

İmtiyaz ne demek Osmanlı?

Başka bir deyişle, devlet tarafından verilen bir dizi işletme ruhsatıdır. Üçüncü ve tarihi anlamıyla, Osmanlı İmparatorluğu’nun ülkesinde yaşayan gayrimüslim halkına ve yabancılara, siyasi dezavantajlara bakılmaksızın verdiği ayrıcalıktır.

İmtiyaz ne demek TDK?

Ayrıcalık, kişisel hak ve ayrıcalık anlamına gelir. Bunlar, başkalarına verilmeyen ve yalnızca bir veya daha fazla belirli kişi adına sunulan özel haklar ve ayrıcalıklardır.

Kaynak: gese.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir