İstinaf mahkemesi beraat verirse ne olur?
Beraat kararının üst mahkemece bozulması halinde, Yargıtay, yerel mahkeme dosyayı inceleyerek iptal sebeplerinin kapsamına göre yeniden karar verir.
İstinaf hangi kararları verebilir?
İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararında usul veya esas bakımından herhangi bir usulsüzlük bulamazsa, istinafı esastan reddetmeye karar verir. Bu, istinaf mahkemesinin ilk derece mahkemesinin kararını uygun gördüğü anlamına gelir.
Bam beraat kararı verebilir mi?
Önemle belirtelim ki; BAM Ceza Dairesi, CMK’nın 289. maddesinde sayılan yedi nedeni karşılamayan eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle ilk derece mahkemesinin kararını bozamaz ve sanığın beraat etmesi yerine mahkûm edilmesi veya mahkûm olması yerine beraat etmesi gerekir.
İstinaf mahkemesi tutuklama kararı verebilir mi?
Ancak, temyiz sürecinde bilgi ve belge sunmak ve gerekirse tutuklama emri çıkarılabilmesi için daha fazla delil sunmak mümkündür. Yeni delillerle güçlü bir suç şüphesi varsa ve tutuklama için bir sebep varsa, temyiz sürecinde tutuklama emri çıkarılabilir.
İstinaf verdiği kararını Yargıtay bozar mı?
Yargıtay, incelemesi sonucunda yerel mahkemenin veya istinaf mahkemesinin kararına ilişkin “bozma kararı” verebilir. Davanın herhangi bir tarafı, Yargıtay’ın bozma kararına karşı kararın düzeltilmesi için başvuruda bulunabilir.
Hangi hallerde beraat kararı verilir?
Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli ve makul şüphenin ötesinde açık ve inandırıcı delil bulunamadığı durumlarda, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği sabit olmaz ve sanık hakkında beraat kararı, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
İstinaf kesin karar verirse ne olur?
– İstinaf Mahkemesi, dava hakkında soruşturma yapılmasına karar verdiğinde, yargılamanın tamamını tekrarlamaz, sadece eksik ve hatalı gördüğü olguları tamamlamak veya düzeltmek için bir işlem yapar.
İstinaf kabul edilirse ne olur?
Temyiz Mahkemesi, temyiz inceleme süreci sırasında yeni bir karar verir. Teknik olarak, yerel mahkemenin kararını bozmak veya onaylamak mümkün değildir. Temyiz Mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden inceler ve yeni bir karar verir.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesinin amacı, temyiz sürecinin uzamasını önlemektir. Bu nedenle, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması, birkaç istisna dışında, yasaktır.
Savcı beraat isterse hakim ceza verir mi?
Hakim, savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Örneğin; mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hakim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat isterken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.
İstinaftan red gelirse ne olur?
Temyiz esastan reddedilirse, bölge mahkemesi, yerel mahkemenin kararının doğru olduğuna ve kararda hukuka aykırılık bulunmadığına karar verir. Bu, ceza yargılamasının temyiz inceleme aşamasını sonlandırır.
İstinaf kaç ay sürer?
Temyiz başvurusunda bulunulduğunda, kararın hukuki uygunluğu yeniden değerlendirilir ve uyuşmazlığa bağlı olarak yeni bir karar verilir. İş mahkemelerinde temyiz süresi iki hafta ile sınırlıdır.
İstinaf beraat verirse ne olur?
Sanığın beraat kararının istinaf yoluyla bozulmasının ardından, ilk derece mahkemesi bir “mahkumiyet kararı” verebilir ve bu karar istinaf yoluyla kesinleşebilir.
Beraat edilen dosya tekrar açılır mı?
Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.
İstinafa giden dosya ne zaman sonuçlanır?
Temyiz dosyası Yargıtay’da ne zaman tamamlanır? Yargıtay’a gönderilen dosyanın karar süresi ortalama olarak belirlenir. Yargıtay’da bir dosya yaklaşık 352 günde tamamlanabilmektedir. Bu süre Yargıtay Başsavcılığı tarafından 473 gün olarak hesaplanmıştır.
Beraat kararı verildikten sonra ne olur?
Sanığın beraat etmesi çeşitli sebeplerle olabilir. Ancak beraat kararının sebebi ne olursa olsun sanık beraat etmiş sayılır ve suçsuz bulunur. Örneğin; sanığın kendisine isnat edilen suçu işlediği ispat edilmezse beraat kararı sanığı beraat ettirir.
İstinaf kararından sonra ne olur?
Temyizden sonra temyiz hakkının hala mevcut olduğu durumlarda, sonucun kesin olmaması halinde yeniden yargılama başlatılabilir. Bu şekilde, temyiz sonrası temyiz adımları kısa sürede düzenlenerek kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.
Beraat edilen dosya tekrar açılır mı?
Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.
İstinaf mahkemesi cezayı bozar mı?
İstinaf, sadece hakkında ceza muhakemesi yapılan sanık tarafından yapılmışsa, yani sanık hakkında istinaf başvurusu yapılmamışsa, istinaf mahkemesi, yaptığı inceleme sonucunda sanığın daha ağır bir ceza ile cezalandırılması gerektiği sonucuna varsa bile, ceza miktarına ilişkin kararı bozamaz.
Kaynak: Ecis.com.tr